Home » Blog » (hoog)gevoeligheid/burn-out » Overprikkeling door warm weer

Overprikkeling door warm weer

door | 28 jul, 2020 | (hoog)gevoeligheid/burn-out, Immuunsysteem

Overprikkeling door warm weer

Zoals ik in dit artikel al schreef, neem je als hooggevoelige veel meer waar doordat je een hoger lichaamsbewustzijn hebt. Dit betekent dat je veel meer gewaar bent van subtiele veranderingen in je lijf. Daarom zou je dus heftiger kunnen reageren op kou of warmte. Sterker nog, je kunt er zelfs flinke klachten van krijgen.

Om heel eerlijk te zijn, ik kan niet tegen warmte. Tot een graad of 23 kan ik nog goed functioneren, daarna is het over. Dan loop ik te puffen en te hijgen en te mopperen dat het te warm is. Hoe warmer het wordt, des te beroerder ik mij voel. Dagelijks ervaar ik dan hoofdpijn, voel ik me misselijk en moe. Ik zit mijzelf dan verschrikkelijk in de weg en er komt weinig uit mijn handen.

Mijn vakantiehitte

Jaren geleden gingen wij op vakantie naar Toscane – Italië – en wilden een dagje naar Florence. Een mooie oude stad waar ik helaas weinig van mee gekregen heb. Want toen we eenmaal in Florence aankwamen steeg het kwik naar 44 graden en mijn humeur zakte naar het vriespunt. Mijn man liep te genieten van al het moois deze stad te bieden had, ik was alleen geïnteresseerd in waar ik het meest in de schaduw kon lopen.

Tijdens onze vakantie in Singapore was het zo warm, dat als we bij stoplichten stonden te wachten om over te kunnen steken ik in de schaduw van een lantaarnpaal ging staan.

Op Bali dreef ik uit mijn kleding en in New York droeg mijn man mijn handtas en sleepte hij mij door de straten van China Town omdat ik het niet meer trok.

Een aantal jaar geleden hadden we zo’n warme zomer in Nederland. We stonden toen op een camping en ik zeg weleens gekscherend dat de enige activiteit die ik tijdens deze vakantie heb gehad het verschuiven was van mijn stoel van de ene schaduwplek naar de andere. Maar eigenlijk lieg ik er niets over. Het was gewoon niet te doen, zo warm! Zelfs mijn man, die heel goed tegen de warmte kan, hoorde ik af en toe zuchten. En ik kan je vertellen dat zijn gezucht een heerlijk gezucht was, want nu was ik niet de enige!!!

En toen was voor mij de maat vol. Jarenlang heb ik geworsteld met die hitte, mij ellendig gevoeld en mij moeten verdedigen waarom ik niet ’s middags wilde wandelen of dat ik niet mee wilde naar één of andere reünie. Al tijd die tijd dacht ik dat het aan mij lag, dat ik de enige ben die dat hele warme weer niet fijn vind.

Eye opener

Tot dat ik jaren terug een cliënt in de praktijk kreeg en hij vertelde mij dat hij tegen de zomer op zag. Hij kon het zo mooi verwoorden; iedereen is altijd zo blij en opgewekt als de zon schijnt. Er wordt buiten gegeten en tot laat buiten gezeten, terwijl ik mij het liefst binnen wil terugtrekken en tot rust wil komen. Ik raak er helemaal overprikkeld van. Ik herkende mij zo in deze uitspraak! En na deze ‘bekentenis’ hoorde ik meer mensen om mij heen zeggen dat ze niet goed tegen de warmte kunnen. Het meest bijzondere van dit alles was dat het voornamelijk ging om hooggevoelige personen.

 

Daarom wil ik je graag 3 tips geven om deze warme zomerse dagen door te komen:

1. Drink genoeg water

We weten allemaal dat ons lichaam voor het grootste deel uit water bestaat. Bij warm weer verliezen we meer vocht en dan is het niet gek dat je je fysiek slapper gaan voelen. Ons bloedvolume daalt bij warm weer en daardoor gaat je hart (nog) sneller kloppen. Drink daarom voldoende water, zeker 2,5 liter per dag, bij voorkeur op kamertemperatuur en verspreid over de hele dag. Maar let wel op, koffie, thee en alcohol tellen niet mee! Die werken juist vochtafdrijvend!

2. Luister goed naar je lichaam

Je lichaam geeft signalen af om niet over verhit te raken. Luister daar goed naar en pas daarom je tempo en inspanningen aan. Het kost je lichaam alleen maar extra energie als je deze signalen negeert. Beperk lichamelijke inspanningen, met name in de middag en vroege avond. Wil je toch sporten of boodschappen doen? Probeer dit dan vroeg in de ochtend en/of avond te doen.

3. Stel nog duidelijker je grenzen

Dit is hét moment om goed bij jezelf en je eigen energie te blijven. Geef duidelijk je grenzen aan. Vertel je omgeving wat de warmte met je doet. Het warme weer kost je al veel energie en om deze te behouden kan je beter niets doen waar je niet gelukkig van wordt.

Lees ook eens dit artikel van Inspirerend leven! 

 

Wil jij ook leren om je grenzen beter aan te geven? En kan je daar mijn hulp bij gebruiken? Stuur mij via het contactformulier een mailtje.

 

 

 

 

 

 

Laat mij je inspireren met interessante artikelen over (hoog)gevoeligheid, burn-out, een goed werkend immuunsysteem, kruiden en oliën.

Ook mijn liefde voor koken en de vele recepten die ik heb verzameld wil ik hier met je delen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin