Home » Blog » (hoog)gevoeligheid/burn-out » 5 Herkenningspunten van hooggevoeligheid

5 Herkenningspunten van hooggevoeligheid

door | 7 jul, 2020 | (hoog)gevoeligheid/burn-out

 

5 Herkenningspunten van hooggevoeligheid.

Wist je dat 15 tot 20% van alle mensen hooggevoelig is? Dat is 1 op de 5 personen!!

Maar wat is hooggevoelig nu precies?

Hooggevoelige personen zijn extra gevoelig voor prikkels. Vaak zijn deze personen sneller moe en of overprikkeld. Zij verwerken informatie anders dan anderen. Over het algemeen betekent dit vaak dat ze ervaren dat alles harder binnenkomt en dat zij meer tijd nodig hebben om alle prikkels te kunnen verwerken. Of dat nu na een dag werken is of een dagje winkelen.

Ik spreek uit ervaring, ik ben hooggevoelig. Persoonlijk vind ik hooggevoeligheid een gave. Heb ik dit altijd zo gevonden? Nee zeker niet. Het heeft heel wat jaren gekost om te leren hoe ik hiermee om kon gaan. Maar waarom vind ik het een gave? Hooggevoelige mensen zijn onder andere opmerkzamer en voelen vaak goed aan wat andere mensen nodig hebben. Zij voelen zich sterk verbonden met anderen of met de natuur. Het is niet zo dat alle hooggevoelige mensen dit zo ervaren. Dit verschilt van persoon tot persoon.

Natuurlijk zitten er ook ‘nadelen’ aan deze gave. Omdat men sneller overprikkeld is houden de meesten niet van drukte. Maar er zijn ook hooggevoeligen die juist van drukte houden maar na afloop doodmoe zijn. Ook neem je emoties en gevoelens van anderen makkelijk over en kan het zelfs je humeur beïnvloeden. Zo kan het gebeuren dat je een kamer binnen loopt en dat je snel voelt dat er bijvoorbeeld ruzie is geweest.

Ook niet hooggevoelige personen zullen zich hierin herkennen. Het gaat er naar mijn mening niet om of je het etiketje hooggevoeligheid hebt, maar hoe je ermee om gaat zodat je het jezelf makkelijker maar ook dragelijker kan maken.

In mijn praktijk begeleid ik hooggevoelige mensen om van hun gevoeligheid een gave te maken. Om je een idee te geven op welke punten het meest door mijn cliënten  vastgelopen wordt bespreek ik hieronder 5 kenmerken van hooggevoeligheid die ik het meest in mijn praktijk tegen kom:

1. Gevoeligheid voor harde geluiden, (fel) licht en sterke geuren

De meeste hooggevoelige mensen hebben moeite met harde geluiden. Het geluid komt harder binnen waardoor je eerder overprikkeld bent. Ook geluiden met een hogere toonsoort kunnen voor overprikkeling zorgen.

Fel licht is bijna onverdraaglijk. Zelf heb ik bij het kleinste beetje zonneschijn mijn zonnebril op. Ik kan echt niet zonder! Zelfs als het een bewolkte dag is maar toch met een scherpe lucht, dan zet ik hem op. Een restaurant naar binnen waar het licht niet fijn is of de muziek staat te hard, ik loop door.

Ook geur doet veel met hooggevoelige mensen. Vaak komen deze harder binnen, prikken ze echt in je neus. Wat voor de één bijna niet te ruiken is kan voor de hooggevoelige voor overprikkeling zorgen. Er zijn bij ons thuis al heel wat flesjes parfum, badschuim of bodylotion door heen gegaan waar ik niet tegen kan!

2. Drukte vermijden

De meeste hooggevoelige cliënten vertellen dat zij winkelen als niet prettig ervaren. Koopavonden worden vermeden en als zij in het weekend gaan winkelen, dan het liefst aan het begin van de ochtend als het nog rustig is en je niet in de rij voor een kassa hoeft te staan. Of ze gaan op een doordeweekse dag shoppen. Pretparken, concerten of andere (zeer) druk bezochte plekken worden ook als niet favoriet bestempeld. Maar soms ontkom je er niet aan als je kinderen bijvoorbeeld graag een keer naar de Efteling willen.

3. Uitgeput zijn na sociale contacten/werkdagen

Gezellig een middagje met vriendinnen kletsen? Een werkdag waar veel besproken is? Of werk je bijvoorbeeld in een winkel? Heb je dan na afloop echt even tijd voor jezelf nodig om alles te laten bezinken? Om alles een plekje te geven? Niet alleen van luisteren word je moe maar het kan ook zijn dat je teveel van anderen om je heen opgepikt heb. Je collega’s, mensen die je aan de telefoon hebt gehad, de klanten die in je winkel zijn geweest.

4. Makkelijk afstemmen op emoties van anderen

Als hooggevoelige kan je makkelijk de emoties van anderen aanvoelen en ze overnemen alsof het jouw emoties zijn. heb je een tijd door gebracht met iemand die verdrietig is, dan kan het zijn dat je diegene zijn verdriet ook zelf voelt. Het voelt als jouw verdriet. Je hebt dan de emotie van de ander niet alleen aangevoeld, maar ook overgenomen.

Maar ook onbewust kun je dingen oppikken als je bijvoorbeeld aan het winkelen bent. Of van de mensen die je op straat tegen komt, ook al ken je ze niet en heb je zelfs niet met ze gesproken.

De meeste hooggevoelige zijn een kei om tussen de regels door te luisteren, vaak omdat je aanvoelt wat diegene echt bedoelt. Door je grote empathie voel je en hoor je wat iemand nodig heeft.

5. Voor een ander zorgen

Zeg jij vaker ‘ja’ dan ‘nee’ als er om hulp gevraagd wordt? De meeste hooggevoeligen zijn heel zorgzaam en hebben oog voor wat een ander nodig heeft. Ze kunnen alles waar ze zelf me bezig waren uit hun handen laten vallen om de ander te helpen. Want hun liefste, diepste wens is dat het met de ander goed gaat en daarbij gaan ze vaak aan hun eigen grens voorbij. Je kunt een hooggevoelige niet voor de gek houden, ze zien of voelen dat het met een ander niet goed gaat. Niet alleen het zorgen voor een ander staat hoog in het vaandel van een hooggevoelige maar ook het een ander naar zijn zin maken. Het gevaar hier in is dat men steeds meer gaat pleasen.

Maar hoe ga je hier zo goed mogelijk mee om zonder dat je jezelf steeds wegcijfert en zonder een ander te kwetsen? In mijn praktijk leer ik mijn cliënten, naast om te gaan met hun hooggevoeligheid, grenzen te stellen. Wat voelt goed en wat niet meer?

 

Wil je weten of ik ook iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op via het contactformulier.

 

 

 

Laat mij je inspireren met interessante artikelen over (hoog)gevoeligheid, burn-out, een goed werkend immuunsysteem, kruiden en oliën.

Ook mijn liefde voor koken en de vele recepten die ik heb verzameld wil ik hier met je delen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin