Keuzes maken

Waarom vinden we het toch zo moeilijk om een keuze te maken? Vaak omdat we bang zijn om de verkeerde te kiezen. Maar weet je dat we worden geholpen met het maken van een keuze? De één noemt het tekenen van de ziel, de ander ons innerlijk kompas. Ik noem het mijn onderbuikgevoel.

We hebben allemaal wel eens een keer voor een keuze gestaan waarbij we het antwoord ‘wisten’ door middel van bijvoorbeeld kippenvel. Of je krijg een heel warm gevoel. Sommige ‘horen’ het antwoord, andere ‘weten’ het. Maar het kan ook zijn dat je je antwoord vindt in een boek, iets wat je op televisie voorbij ziet komen of dat iemand iets tegen je zegt. Het gaat er om dat we er voor open staan en de antwoorden willen herkennen.

Een voorbeeld

Je bent op weg naar een sollicitatie gesprek waarvan je eigenlijk al een beetje vraagtekens zet of dit jou ideale baan zou zijn. Onderweg zit alles zit tegen, het gesprek gaat op zich wel goed maar je wordt er niet warm van, je raakt niet echt enthousiast. Alleen van het salaris gaat je hart sneller kloppen. Nu kan je kiezen om naar je gevoel te luisteren door nee te zeggen. Stiekem hoop je dat deze keuze voor jou gemaakt wordt door een afwijzing. Of kies je met je verstand en zeg je ja tegen het geld. Vaak zit hier een (financiële) angst achter. Welke keuze maak je…?

Een ander voorbeeld. Je wilt een auto kopen. In een advertentie heb je een mooie tweedehands gezien en je maakt een afspraak. Bij het maken van die afspraak gaat het er al een beetje vreemd aan toe en tijdens de bezichtiging van je toekomstige auto krijg je het gevoel dat er iets niet klopt. Maar je bent op slag verliefd op de auto. Toch blijf je dat gevoel houden dat er iets niet klopt…

Deze voorbeelden zijn misschien een beetje kort door de bocht maar zo gaat het vaak wel.

Is een ‘verkeerde’ keuze maken altijd erg?

Eigenlijk is het maken van een ‘verkeerde’ keuze niet erg. Het helpt ons om even stil te staan en om liefdevol duidelijk te maken dat een we misschien een verkeerde richting gekozen hebben.

Weet je dat we de hele dag door signalen krijgen die ons helpen bij het maken van een keuze? Alleen horen of zien we deze vaak niet. Doordat we veel te veel in ons hoofd zitten zijn we de verbinding met ons gevoel kwijt geraakt. En hoe fijn zou het zijn als we weer vanuit ons gevoel gaan leven?

Kom uit je hoofd

Vaak vinden we het fijn om alleen maar verstandelijk na te denken en te handelen. Maar let op, want het gevaar zit er in als we (alleen) maar vanuit ons denken handelen, dat we steeds verder van onszelf af komen te staan. Dit kan maken dat we ons minder gelukkig voelen, misschien wel in een negatieve spiraal terecht komen. Sterker nog, als signalen langere tijd genegeerd worden kan dit lichamelijke klachten geven zoals vermoeidheid, lusteloosheid of zelfs een burn out.

Goed luisteren

Als we goed leren luisteren naar de signalen die we ontvangen, kiezen we vanuit ons hart. Voor mij betekent het bijvoorbeeld als ik iets hoor, zie of weet waar ik kippenvel van krijg dat het goed zit. Maar voor jou kan het iets anders zijn…

 

Wil jij ook (weer) leren om vanuit je gevoel keuzes te maken en kan je daarbij mijn hulp gebruiken? Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek.