Lavendel
Ik ben gek op kruiden. Op hun geur, maar ook op de medicinale werking. Medicinale werking hoor ik je denken? Ja, want wat heel veel mensen niet weten is dat (bijna) elk kruid een medicinale werking heeft. Of het nu gaat om de kruiden zelf of om de tincturen en de olie die van kruiden gemaakt worden…
Daarom wil ik je graag meenemen in de wondere wereld van de kruiden.
Ik wil beginnen met Lavendel. Want hoewel Lavendel bekend staat om zijn heerlijke geur, heeft hij ook een medicinale werking. De bloemen van Lavendel zijn in principe eetbaar. Maar je moet wel opletten! Er zijn meer dan tweehonderd verschillende soorten Lavendel en je kunt je misschien wel voorstellen dat deze ook verschillend smaken. Er zijn Lavendelsoorten die wat zoet van smaak zijn, andere smaken bitter en er zijn er die een zeepachtige smaak hebben. Van deze zeepachtige wil je geen thee trekken of verwerken in je salade. Vraag dus goed na of de (onbespoten!) Lavendelplant die je gaat kopen geschikt is voor consumptie.
DōTERRA
Lavendelolie is ook een hele mooie optie. Gebruik wel een zuivere olie en geen één waar synthetische toevoegingen in verwerkt zijn. Ikzelf ben groot fan van de oliën van DōTERRA. DōTERRA verkoopt niet alleen heel goede producten in de meest zuivere vorm, ook doet het bedrijf heel veel aan ondersteuning van goede doelen.
Waar kan Lavendelolie voor gebruikt worden?
Lavendelolie werkt onder andere ondersteunend bij hooikoorts en andere allergieen. Het helpt bij verlies van eetlust, blaren, luieruitslag, droge lippen, droog en broos haar, huiduitslag, zweren en duizeligheid. Lavendelolie is goed te gebruiken om jeuk te verlichten.
Hoe gebruik je Lavendel(olie)?
Dat Lavendel regelmatig ingezet wordt bij slaapproblemen dat weten de meeste mensen wel. Daarom vind ik het leuk om, naast slapeloosheid nog twee andere klachten te bespreken die niet zo voor de hand liggen om Lavendel toe te passen.
Verkoudheid
Lavendel heeft een antibacteriële werking en kan schimmels en virussen doden. Ook werkt het slijmoplossend en kalmerend. Door het hoesten kan Lavendelolie voor verzachting zorgen.
- Maak een rollertje van Lavendelolie met een draagolie, bijvoorbeeld kokosolie, en rol deze op je borst en/of onder je neus.
- Zet een diffuser met wat druppels Lavendelolie aan in de kamer waar je zit.
- Zet een kop lavendelthee door kokend water over een halve theelepel Lavendelbloemetjes of 2 druppels Lavendelolie te gieten. Gebruik je de bloemetjes, laat deze ongeveer 10 minuten trekken en verwijder de bloemetjes door middel van een zeef uit het water.
- Ook een beker warme melk met Lavendel werkt goed. Verwarm voor 1 mok ongeveer 300 ml plantaardige melk (gewone melk zorgt voor slijmvorming dus deze liever niet gebruiken) met daarin een flinke theelepel Lavendelbloemetjes of 3 druppels zuivere Lavendelolie. Gebruik je de bloemetjes, laat deze ongeveer 3 minuten trekken en zeef ze dan uit de melk. Voeg eventueel nog wat kaneel en wat honing toe. Honing heeft ook een antibacteriële werking dus dit drankje geeft je een extra boost.
Ontsmetten
Heel veel mensen weten niet dat Lavendel een antiseptische werking heeft. Dit houdt in dat het bij uitwendig gebruik als een ontsmettend, bacteriële-, schimmel- en virusdodend middel gebruikt kan worden. Zo kan je bijvoorbeeld niet alleen werkbladen ontsmetten maar ook wondjes.
Maar let hierbij wel op: als je het wilt gaan gebruiken bij onder andere (huid)-ontstekingen, schaaf- en snijwonden, of insectenbeten, gebruik altijd een zuivere olie. Sommige mensen vinden het spannend om puur Lavendel te gebruiken. Kies dan voor een zuivere draagolie om de Lavendelolie te verdunnen.
- Bij verbranding door de zon: doe 10 druppels zuivere Lavendelolie in een sprayflesje met ongeveer 120 ml gedistilleerd water. Iedere keer voor gebruik goed schudden en op de verbrande huid sprayen.
- Verdun 1-2 druppels Lavendelolie met een klein beetje draagolie en aanbrengen op de plek van de beet of steek.
- Lavendel helpt bij het genezingsproces van schaaf- en snijwonden. Nadat de wond is ontsmet druppel Lavendelolie op een pleister en plak de wond af.
- Druppel wat draagolie en je Lavendel op een watje en dept dit op de huid ontsteking.
Slapeloosheid
Wanneer we de heerlijke geur van Lavendelolie inhaleren komt het via onze ademhaling in onze longen terecht. Via onze longen vervolgt het zijn weg via onze longblaasjes naar omliggende haarvaten. Vervolgens komt het via ons bloed in onze hersenen terecht. De bestanddelen van Lavendelolie zorgen voor een proces waardoor er een stofje aangemaakt wordt wat ons een aangenaam gevoel bezorgt, namelijk Serotonine. Serotonine zorgt voor een goed humeur, maar ook voor kalmte en daardoor voor een betere slaap.
- Druppel wat Lavendelolie op je kussen.
- Maak een rollertje van Lavendelolie met een draagolie, bijvoorbeeld kokosolie, en rol deze op je borst en/of onder je voeten.
- Zet een diffuser in je slaapkamer aan met wat Lavendelolie erin.
- Wat ook fijn is voor het slapen gaan, een voetenbad. Meng Lavendel(olie) met Epsomzout met warm water. Epsomzout bevat magnesium wat weer zorgt voor extra ontspanning.
- Maak van Lavendelbloemetjes of Lavendelolie thee.
Mocht je meer informatie willen hebben over Lavendelolie? Zou je graag een klein flesje Lavendelolie óf een theezakje met Lavendelbloemetjes van mij willen ontvangen? Ik heb 5 flesjes of theezakjes klaarliggen voor degene die interesse hebben. Stuur mij een mailtje via het contactformulier dan zorg ik dat jouw keuze klaar ligt om opgehaald te worden.
Bron: Modern Essentials
Waarschuwing
Ben je zwanger, geef je borstvoeding, slik je medicatie of sta je onder dokters toezicht? Raadpleeg voordat je Lavendel gaat je gebruiken je arts. Ik ben op geen enkele manier aansprakelijk voor het gebruik van dit product.
0 Reacties