Plantaardig voeding
Wat doet plantaardig eten met je lichaam?
Naast dat plantaardig eten vele voordelen voor de planeet en dieren heeft, heeft het ook vele gezondheidsvoordelen.
In de loop der jaren zijn er heel wat vleesvervangers en andere plantaardige producten in de winkels terecht gekomen. Hier is niets mis mee, mits je het beperkt eet. Hoe je het ook went of keert, het zijn bewerkte producten. Eet daarom zo onbewerkt mogelijk, dan eet je zo gezond mogelijk. Dit wordt ook wel volwaardig plantaardig genoemd. Door zo plantaardig mogelijk te eten krijg je heel veel vezels binnen, wat gunstig is voor gezonde darmen. Met plantaardig eten eet je veel meer fruit en groenten en zo krijg je voedsel binnen die rijk zijn aan antioxidanten, die vrije radicalen (stofjes die schade kunnen aanrichten aan je cellen) onschadelijk maken. Ook verlaagd plantaardig eten het risico op hart- en vaatziekten, darmproblemen, diabetes type 2 en nog veel meer.
Hoe begin je met een plantaardig dieet?
Om te beginnen noem ik het geen dieet maar een leefstijl. Net als dat iemand koolhydraat arm eet, zie ik dit ook niet als dieet maar als een leefstijl. Het belangrijkste is waarom je voor een bepaalde leefstijl kies. Ik eet plantaardig en, ook niet onbelangrijk, verklein ik hiermee mijn foodprint.
Ben ik van de een op de andere dag gestopt met het eten en drinken van dierlijke producten? Nee zeker niet. Het eerste waar ik mee gestopt ben om te eten is vlees en daarna volgde vis. Voor mij waren in het begin vleesvervangers een uitkomst. Nu ik al jaren plantaardig kook laat ik ook deze staan en maak ik shoarma van knolselderij, buffalo wings van bloemkool, van tofu nuggets en nog veel meer. Uiteindelijk ben ik steeds meer producten voor plantaardig gaan vervangen. Ik ben dus ook niet van de een op de andere dag plantaardig gaan eten.
Eet mijn gezin ook plantaardig? Niet helemaal, maar wel allemaal vegetarisch. Mijn dochter vindt ‘gewone’ yoghurt het lekkerst en eet soms een eitje, de ander houdt van kaas en manlief heeft soms ook behoefte aan een omeletje met echte kaas. Ik heb daar verder geen problemen mee maar mij maken ze er niet blij mee. Om toch gezellig mee te doen maak ik dan een omelet van kikkererwtenmeel of scrambled eggs van tofu.
Moet ik altijd plantaardig eten?
Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je bij jezelf voelt waarom je plantaardig wilt gaan eten. Vind je volwaardig plantaardig toch een brug te ver begin dan om één dag vegetarisch te gaan eten. Dan laat je vlees, vis en gevogelte staan maar mag je wel zuivel en eieren toevoegen aan je gerechten. En als dat je goed afgaat, kijk dan wat je verder wilt gaan vervangen. Een andere optie is om een dag in de week plantaardig te eten en de rest van de week zoals je gewend bent. Voel waar jouw behoefte ligt en ga vandaar uit aan de slag. En vind je het uiteindelijk helemaal niets, dan ga je toch weer teug naar het eetpatroon waar je wel blij van wordt?
Wat kun je eten als je plantaardig eet?
Veel meer dan alleen slablaadjes! Er blijft zoveel meer over dan alleen maar sla als je besluit om dierlijke producten te gaan mijden.
Denk aan:
(Zoete) aardappelen (en dus ook frietjes)
Gezonde vetten (pitten, zaden, noten, avocado)
Alle soorten groenten
Alle soorten fruit
Peulvruchten
Pasta’s (let er wel op dat er geen ei aan toegevoegd is)
Peulvruchten
Pure chocolade
Rijst
Volkoren granen
Kruiden, specerijen en andere smaakmakers
En nog veel meer
Zijn er nadelen aan plantaardig eten?
Zoals ieder ‘dieet’ heeft een plantaardige leefstijl ook nadelen. Ook is het goed om te onthouden dat als je een dierlijk eetpatroon hebt er ook tekorten kunnen ontstaan. Vegetariërs en mensen die plantaardig eten zijn hier vaker van op de hoogte dan alleseters.
Zo zijn er een aantal vitaminen waar meer aandacht aan gegeven mag worden als je al dan niet volledig plantaardig eet. Denk aan vitamine B12. Dit zit vooral in dierlijke producten en het beetje wat toegevoegd is aan plantaardige zuivel is te weinig om een tekort te voorkomen. Slikt daarom een supplement. Ook omega 3 is een aanrader om extra te gebruiken. Al is het dan geen omega 3 maar algenolie die gebruikt wordt als je dierlijk wilt vermijden. Vitamine D3 is voor iedereen in Nederland belangrijk om extra in te nemen, vooral in de winter maanden.
Het belangrijkste is om zo gevarieerd mogelijk te eten. Zo krijg je een heel divers aan vitaminen en mineralen binnen en door iedere dag peulvruchten, noten, pitten en zaden aan het eten toe te voegen kom je aan je eiwitten.
Op internet is er volop informatie te vinden over plantaardig eten. Zelf vind ik de informatie die Lobke Faasen en Lisa Steltenpool delen heel fijn en voor recepten volg ik onder andere Lenna Omrani.
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, stel ze dan gerust!
0 Reacties