Home » Blog » recepten » Tips tegen een winterdip

Tips tegen een winterdip

door | 6 okt, 2020 | recepten

Winterdip

Zelf ben ik gek op de herfst. Heerlijk terugtrekken met een kop thee en een dekentje over mijn benen en voor mijn gevoel niets meer moeten. Want ja, als de zon schijnt wordt er toch min of meer van je verwacht dat je naar buiten gaat. En hoewel ik het fijn vind om naar buiten te gaan, de warmte van de zomermaanden zorgen bij mij regelmatig voor overprikkeling.

Ik kan echt blij worden van een mistige, druilige dag. De diffuser laat ik branden met sinaasappelolie, en zelfs overdag steek ik wat kaarsjes aan. De hele dag kan ik me verheugen op het avondeten. Want in de herfst en winter eten we over het algemeen toch anders dan in de zomermaanden. De salades maken plaats voor verwarmende stoofpotjes en stamppotten.

Helaas vindt niet iedereen de herfst en winter net zo gezellig als ik. In mijn praktijk zie ik cliënten die op zien tegen deze maanden. Vaak wordt er dan gesproken over een winterdip. Een winterdip is lastig vast te stellen, want iedereen heeft weleens een slechte dag. Maar wanneer je een langere tijd achter elkaar een vermoeidheid ervaart, dan is het wijs om aan de bel te trekken.

Symptomen van een winterdip zijn onder andere;

  • Vermoeidheid.
  • Het opstaan kost meer moeite terwijl we in de donkere maanden over het algemeen meer slapen.
  • Men is prikkelbaar of heeft zelfs echt een slecht humeur.
  • De eetlust neemt in deze periode vaak toe.
  • Minder behoefte aan sociale contacten.

Wat is een winterdip?

In de herfst- en wintermaanden staan we vaak op in het donker en komen na een dag werken ook weer in het donker thuis. De dagen zijn dus kort en buiten is het vaak koud en guur en we komen minder vaak buiten waardoor we aan minder daglicht worden blootgesteld. Dit heeft weer gevolgen:

  • Dat je lichaam minder vitamine D aanmaakt. En juist een tekort aan vitamine D kan vermoeidheid en lusteloosheid veroorzaken.
  • Ook maakt je lichaam minder serotonine aan. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd.
  • Ook produceert je lichaam extra slaaphormonen (melatonine) overdag, omdat het buiten donker is, waardoor je dus weer meer behoefte aan slaap hebt. Met andere woorden; je biologische klok raakt ontregeld.

Een winterdip is overigens niet hetzelfde als een winterdepressie. De klachten van een winterdip en winterdepressie mogen dan redelijk vergelijkbaar zijn, maar van een winterdepressie zijn de klachten vaak ernstiger. Bij een winterdepressie ervaren mensen ook depressieve gevoelens zoals somberheid. Maar ondanks dat een winterdip lichtere klachten geeft kan het behoorlijk vervellend zijn.

Tips tegen een winterdip

Hoe kom je deze donkere en kouden maanden hopelijk makkelijker door;

  • Hoe aantrekkelijk het ook is, blijft niet te lang in bed liggen.
  • Sla zeker in deze maanden je ontbijt niet over. Juist door te ontbijten krijgt je lichaam een signaal om wakker te worden. En probeer eens een warm ontbijt zoals havermoutpap. Hiermee zet je je eigen interne verwarming aan.
  • Ga bij voorkeur ’s ochtends naar buiten, ook als het wat miezert. Trek een warme jas aan en neem je paraplu mee. Je zal merken dat je hier echt van opknapt.
  • Eet gezond, want gezonde voeding helpt je lichaam én je geest gezond te houden.
  • Ga op de bank zitten met een warm dekentje over je heen en pak dat boek waar je de hele zomer geen tijd voor hebt gehad.
  • Zet een diffuser aan met bijvoorbeeld sinaasappelolie. Juist de geur van citrusfruit maakt ons blij.
  • Maak je eigen zon. Verwen jezelf eens een lekkere kop warme chocolademelk met slagroom of een kruidige thee met steranijs en een sinaasappelschijfje, brand kaarsen. Begin halverwege de middag aan je stoofpot en laat het lekker sudderen, zodat je lekker lang van de geuren kan genieten.
  • Koop een Wake Up Light. Voordat je alarm afgaat, word je langzaam en rustig wakker door het geleidelijk toenemende licht waarmee een natuurlijke zonsopgang wordt gesimuleerd.

 

Loop jij iedere winter tegen deze klachten aan en kan je mijn hulp hierbij gebruiken? Neem dan gerust contact met mij op.

 

 

Laat mij je inspireren met interessante artikelen over (hoog)gevoeligheid, burn-out, een goed werkend immuunsysteem, kruiden en oliën.

Ook mijn liefde voor koken en de vele recepten die ik heb verzameld wil ik hier met je delen.

Gerelateerde artikelen

Pepermunt

Pepermunt

Pepermunt Al eeuwenlang wordt pepermunt onder andere gebruikt om spijsverteringsproblemen te verzachten, helpt het goed tegen hoofdpijn en zorgt het...

lees verder
Recept rode kool

Recept rode kool

Rode koolRijk aan voedingsstoffen Hoe gezond is rode kool?Rode kool zit vol met vitaminen en mineralen. Het bevat naast vitamine B en K ook veel...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin