Gezonde granola
Of je er nu de dag ermee begint, als lunch eet of het als tussendoortje nuttigt, een bak met (plantaardige) yoghurt met granola is altijd lekker. Nu is het wel zo dat de meeste granola die verkocht wordt in de supermarkt bol staat van geraffineerde suikers. Het beste is daarom om granola zelf te maken. En een schaaltje yoghurt en granola is niet alleen heel lekker, je krijgt er ook een flinke bron van diverse vitaminen B, mineralen, plantaardige eiwitten en vetten door binnen!
Met dit recept heb je binnen een half uur lekker en gezonde granola gemaakt.
Om aan te geven wat de belangrijkste vitaminen en mineralen voor je lichaam doen een beknopt overzicht;
Vitamine B1; helpt voedsel in het lichaam om te zetten naar energie. Belangrijk voor haar, spieren, hersenen, huid en het zenuwstelsel.
Vitamine B2; helpt voedsel in het lichaam om te zetten naar energie. Belangrijk voor huid, haar, bloed, hersenen en gezichtsvermogen.
B3; helpt voedsel in het lichaam om te zetten naar energie en bij de aanmaak van vetzuren. Belangrijk voor huid, bloedcellen, hersenen en zenuwstelsel.
B5; helpt voedsel in het lichaam om te zetten naar energie. Ondersteunt bij het maken van vetten, neurotransmitters, bepaalde hormonen en hemoglobine.
Vitamine B6; beïnvloedt het immuunsysteem, helpt bij vermoeidheid en verminderde weerstand.
Vitamine B8; helpt voedsel in het lichaam om te zetten naar energie en de vorming van bepaalde vetzuren. Belangrijk voor huid, haar, botten en zenuwstelsel.
Magnesium; betrokken bij samentrekken van spieren, bloedstolling en regulatie van de bloeddruk.
IJzer; belangrijk voor het afweersysteem.
Selenium; maakt zware metalen uit voeding minder giftig.
Calcium; is onder andere nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.
Zink; belangrijk voor het immuunsysteem, wondgenezing en aanmaak van nieuw weefsel.
Eiwitten; voor van alles nodig, waaronder voor de vernieuwing van cellen, spieren, organen, botten, haren, nagels en bloedplaatjes.
Het recept;
500 gram havervlokken*
350 gram gemengde ongebrande en ongezouten noten
50 gram paranoten in kleine stukjes
25 – 50 gram zonnebloempitten
50 gram pompoenpitten
2 eetlepels koksolie
2 eetlepels kaneel
1,5 – 2 eetlepels honing/agave**
Voeg eventueel rozijnen, cranberries, kokosvlokken en/of chocoladestukje toe.
* voor een glutenvrije variant: kies in plaats van havervlokken voor boekweitvlokken!
** wil je de granola vegan maken, gebruik dan agave.
Bereiding;
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng alle noten, pitten en vlokken in een grote schaal.
- Smelt de kokosolie en voeg er honing en kaneel aan toe. Meng dit alles goed.
- Schenk het kokosoliemensgel over de noten, pitten en vlokken en meng dit alles goed door elkaar.
- Verdeel het geheel over de bakplaat.
- Zet de bakplaat in het midden van de oven voor ongeveer 15-17 minuten. Roer het mengsel tussendoor een keer om.
- Laat de granola goed afkoelen en bewaar het in een goed afgesloten pot of doos.
Informatie over vitaminen en mineralen komen uit de boeken Vegan Vibes – Lisa Steltenpool en Brain Food – Charlotte Labee
0 Reacties